Tablet-tabernakel med Bill Gates i år 2000

Bill Gates on how to make money from the internet Nov 2000

En ny Tablet-PC og præsentationen af Microsofts .Net-strategi var omdrejningspunkterne i Bill Gates tale til pc-folket under Comdex/Fall 2000-udstillingen i Las Vegas

Af Søren Kargaard, 23. november 2000

Hvornår og hvordan vil Microsoft forlange penge for sine nuværende gratis ydelser på nettet?

Dette spørgsmål trængte sig mere end noget andet på, da jeg efter Bill Gates åbningstale fik lejlighed til at stille det til først Microsoft adm.direktør Steve Ballmer og siden til Gates selv.

Ved sin præsentation som optakt til dette års Comdex/Fall, hvor Bill Gates vanen tro aflagde sin årlige rapport til pc-folket med et indlæg, der i sin humoristisk afslappede, men også ganske respektindgydende form efterhånden mere og mere minder om en krydsning mellem Dronning Margrethes nytårstale og det oprindelige Dave Allen Show, havde Gates endnu engang forklaret, hvordan fremtidens software kommer til at ligge på nettet til rådighed som serviceydelser fra softwareproducenterne til brugerne på nettet. Det kræver betaling, men hvordan og hvornår?

Dotnet eller .Net er navnet på Microsofts ny strategi og fællesbetegnelsen for de kommende MS produkter, der af Chief Software Architect Gates sættes i centrum som Microsofts plan for fremtiden og næste skridt efter Windows.

 

Efter præsentationen, der afleveres for øjnene af en titusindtallig skare og med endnu flere tilskuere ved skærme i tilstødende lokaler og bag alverdens skærme på Internet, holder Microsoft stående hof for særligt indbudte medlemmer af pc-pressen.

Både Gates og Ballmer samt flere af Microsofts øverste chefer får ved dette møde mulighed for at udveksle uformelle indtryk og reaktioner på årets præsentation med pc-pressen.

På forunderlig vis er jeg gennem de sidste tolv år ved Comdex ofte havnet i hælene på Steve Ballmer umiddelbart efter Gates’ tale. Sådan også i år, hvor opfinderen af regnearket, Dan Bricklin gjorde Microsoft-direktøren selskab i den tætte menneskemængde på vej ud fra MGM Grand Arena. Ved at følge i hælene på disse to koryfæer blev en afspærring passeret og vejen til Studio B åbnet.

Inden for, i hvad der viste sig at være endnu et af Comdex/Falls uendelige rektangulære ballrooms i oversize med barer og borde med mad til flere end de, der dukkede op, havde en trio taget fat på lavmælt musik fra en scene, hvis udenomsplads så nogenlunde svarede til den, The Eagle havde ved landingen på Månen i 1969. Annonceringen af lokalet havde åbenbart været så sparsom, at kun ganske få personer havde fundet frem.

- Hvornår skal brugeren betale for at benytte Microsofts Password? spurgte jeg Ballmer stående i en lille gruppe, mens jeg alvorligt spekulerede på, om han mon ville tage spørgsmålet alvorligt, stillet som det blev af en person, der ikke havde Cola, men Heineken i sin højre hånd.

- Du mener Microsoft Passport? svarede Ballmer, hvilket den befippede spørger kunne bekræfte.

- Det kommer aldrig til at koste penge for brugeren, afviste Ballmer.

- Jamen, er det da ikke jeres plan, at brugerne skal betale for disse serviceydelser på et tidspunkt?

- Nej, fastholdt Ballmer bastant og slog ud med armene, services som Passport vil altid være gratis for brugeren at benytte.

 

Efter en snak med vicepresident Dick Brass, der uddybede detaljer omkring Microsofts ny Tablet-PC eller Tegnebloks-PC som den er blevet døbt på dansk, dukkede Bill Gates op i lokalet. Han tiltrak som altid en noget større flok, men der var dog fint plads til spørgsmålet om Microsofts planer for den fremtidige servicebetaling via nettet.

Til at begynde med afviste den ivrigt gestikulerende Gates spørgsmålet lige så kategorisk som Ballmer, i det han dog pointerede, at brugerne allerede i dag betaler penge for at bruge dele af MSN-nettet.

Men med det, der for den søgende godt kunne ligne et listigt smil, ville Gates dog gerne vedgå, at brugerne på et senere tidspunkt vil få tilbudt nye ydelser i forbindelse med for eksempel Microsoft Passport. Og det vil blive for disse kommende, udvidede tilbud, hvis indhold eller tilgængelighed Gates ikke nærmere ville uddybe, at Microsoft begynder at skrue taksameter på, og brugerne efter planen skal betale. De nuværende serviceydelser vil dog til enhver tid blive leveret gratis, forsikrede Gates, inden han atter forlod lokalet næsten ligeså ubemærket som han kom.

Alle tilstedeværende i Studio B var enige om, at Microsofts fremvisning af den ny Tablet-PC var forløbet endog meget overbevisende og flot. Nogle mente endda, at et mere indsigtsfuldt publikum ville være begyndt at klappe, allerede da der indledningsvist under præsentationen blev skrevet ‘Wow’ på den ny pen-pc skærm. Imodsætning til både tidligere pen-pc’er og nuværende Palm-computere udviste Tablet-PC nemlig evne til til punkt og prikke og med overbevisende hastighed at følge brugerens skrivebevægelser. Dan Bricklin gav dog overfor Dick Brass udtryk for, at reaktionsevnen sikkert kunne blive endnu bedre ved brug af en hurtigere processor, hvilket Brass ikke afviste.

Kort fortalt er Tablet-PC en trådløs, pen-baseret pc, planlagt til at dukke op i 2002, kort efter fremkomsten af Microsofts næste Windows-operativsystem, der hidtil har været kendt under kodenavnet Whistler. Under Comdex fik systemet imidlertid navnet Windows 2001.

Når den bliver lanceret, vil Tablet-PC koste omtrent det samme som en tilsvarende notebook, fortalte Brass. Han og hans folk havde gerne set frem til en batterilevetid på ti timer; men resultatet bliver nok et kompromis mellem vægt og ydelse, hvor man vil slå sig til tåls med 4-5 timers drifttid udenfor lysnettet svarende til flyrejsen mellem USA og Japan. Vil man have mere, må man anskaffe et ekstra batteri.

 

 

 

Klik på billederne ovenfor og se artiklen i
Poliken 23. november 2000.

 

-The use of Microsoft Passport and services alike will always be free. But with new functions coming, the users will have to gradually pay for these, Bill Gates explained during Comdex/Fall 2000

 

 

 

Brugen af Microsoft Passport og lignende services vil i den nuværende udformning altid være gratis for brugerne. Men den dag, der kommer nye funktioner til, vil brugerne begynde at skulle betale for disse, forklarede Bill Gates under Comdex/Fall.

 

 

Skaberen af regnearket og pen-computerspecialisten Dan Bricklin afprøver pennen på Microsofts kommende Tablet-PC.

 

 

Den trådløse Tablet-pc kan på skrivebordet sættes i egen holder og benyttes som almindelig pc-skærm med tastatur for de, der foretrækker dette.

 

 

Tablet-PC er en tommetyk bærbar med indbygget trådløst net, der er i stand til at følge brugerens håndskrift ligeså hurtigt som den bliver skrevet. Håndskriften kan efterfølgende formateres med fx fed eller kursiv skrift (midterste billede), og der kan flyttes rundt på afsnit og tomme felter indsættes. Også en søgefunktion efter håndskrevne ord vil kunne benyttes. Skærmen giver også mulighed for håndkorrektur i maskinskrevet tekst (billede til venstre).